skip to Main Content

Deze week dan na lange tijd eindelijk weer de velden op. Deze week beginnend met de wedstrijd die ik zelf stond te kijken.

Leidsch Dagblad:
DIOK zet deur open voor Hilversum

HILVERSUM – In de ereklasse had DIOK het lastig tegen het vreemdelingenlegioen van RCH. De Leidse rugbyers verloren met 25-6.
Nee, de Leidse rugbyers van de Smaragdlaan hadden zich waarschijnlijk een andere voortzetting van de competitie gehoopt. Om nu direct na de winterstop bij koploper Hilversum op de koffie te gaan is niet iets dat je wilt. Helemaal niet omdat je weet dat je ploeg nog verre van compleet is door het aanhoudende blessureleed. Toch speelde de koploper niet goed, want te veel acties werden vroegtijdig afgestopt. Dat Hilversum de overwinning kon opeisen lag niet zo zeer aan het eigen spel, maar aan het slappe spel van de Leidenaars. Het waren de individuele fouten waardoor DIOK de deur voor de thuisclub open zette. Met twee kicks van Bas Leupen bleef DIOK nog wel in het spoor van Hilversum, dat halverwege de eerste helft een 10-6 voorsprong nam. Maar het verschil bij rust liep op naar 15-6. In de tweede rondgang hielden beide ploegen elkaar nog wel in evenwicht, maar de koploper maakte met 25-6 het karwei vakkundig af.

website DIOK:
Eindelijk weer lekker rugbyen!


Minder goed verging het DIOK1 op zaterdag tegen koploper Hilversum. Na de stunt thuis tegen dezelfde ploeg een paar maanden geleden, bleek de kampioen van vorig jaar ditmaal te sterk: na een ruststand van 10-6 werd het uiteindelijke 25-6 voor de thuisploeg. Volgens de coaches zit er echter vooruitgang in het spel van DIOK1 en is er ook weer zicht op de return van een aantal langdurig geblesseerde spelers. Dit biedt hoop voor het tweede deel van de competitie!

Met foto’s van Els Barnas.

Gooi- en Eemlander:
Hilversum en ’t Gooi moeizaam naar zege

HILVERSUM – De rugbyers van zowel Hilversum als ’t Gooi wonnen hun wedstrijden van respectievelijk DIOK (25-6) en Utrecht (29-3), maar beide ploegen konden hun draai nog niet goed vinden. Dit na een lange verplichte winterstop. De laatste wedstrijden dateerden van 6 november vorig jaar.
In eerste instantie leek Hilversum er tegen DIOK met flinke wind tegen toch goed zin in te hebben. Het startte agressief met vooral open rugby in de driekwarten. Na vier minuten leidde dit al tot een score van Johnny Nas. De opponent uit Leiden kwam er niet aan te pas, maar kon op 5-3 komen door een Hilversumse overtreding en de wind hielp daarbij een handje. Halverwege de eerste helft zorgde de Zuid-Afrikaan Raynor Parkinson voor 10-3, maar vier minuten later gaf Hilversum weer drie punten weg. De thuisploeg liet de teugels wat vieren, waardoor DIOK meer balbezit kreeg zonder echter gevaarlijk te worden. Vier minuten voor half time bracht Jay Jay Boske de stand op 15-6. Verwacht werd dat de thuisclub met de wind in de rug de score wel even zou gaan opvoeren, zeker toen Steve Barnes al na twee minuten het bonuspunt voor try nummer vier binnenhaalde (20-6) en Parkinson de conversie benutte: 22-6. Daarna kakte Hilversum in en werd het een slechte vertoning.
In Naarden, waar ’t Gooi Utrecht klopte, was het beeld bijna hetzelfde. In de vierde minuut scoorde Keith Ellis 5-0, maar niet veel later werd het uit een strafschop 5-3. Via try’s van opnieuw Ellis (in de negentiende en 33ste minuut) en zijn conversie van de laatste werd het 17-3 zonder dat de bezoekers ook maar gevaarlijk konden zijn. In de tweede helft scoorde ’t Gooi weer snel via Alex Kuiper en de conversie van Ellis (24-3), tevens goed voor het bonuspunt. De Naarders leken te gaan doordrukken, toen Ellis in de 49ste minuut 29-3 op het scorebord zette, maar blijkbaar was dit genoeg voor de ploeg van coach Gareth Gilbert.

RTV Utrecht:
Rugby: verlies voor URC en RC Eemland

UTRECHT – De rugbyers van Utrechtse RC hebben een forse nederlaag moeten incasseren. De Utrechters kregen met 29-3 een pak slaag van ’t Gooi. URC staat nu achtste in de ereklasse.
Ook RC Eemland ging onderuit met 19-26 tegen Castricum en staat nu op de zesde plaats.

website Eemland:
Eemland – Castricum

Na meer dan 6 weken rust als gevolg van het koude winterweer stond er een competitie wedstrijd op het programma voor Rugbyclub Eemland. Grootmacht Castricum, jarenlang toonaangevend in Nederland, was de tegenstander, de ploegen staan naast elkaar op de ranglijst en bij winst kan Eemland naar boven blijven kijken.
De bezoekers begonnen gedreven aan de wedstrijd en drukten Eemland in de verdediging, echter deze stond als een huis en gaf geen krimp. Na een kleine tien minuten spelen worstelde Eemland zich onder de druk van Castricum vandaan en speelde de wedstrijd zich voornamelijk af rond de middenlijn. De ban werd gebroken door een interceptie van de thuisploeg door Kjell Bulens die onder de palen wist te scoren: 7 – 0. In deze fase trok Eemland de wedstrijd na zich toe en bivakkeerde continu op de helft van de Castricummers en het leek slechts een kwestie van tijd dat de volgende score voor de thuisploeg zou vallen.
Echter ook de verdediging van Castricum stond als een huis en gaf op de tryline geen krimp. Een groot aantal keer trokken de bezoekers aan de noodrem en werden keer op keer bestraft met penalties die om wille van de winst met bonuspunt door Eemland werden gespeeld om te proberen de volgende try te forceren. Tot rust voltrok zich voor de vele toeschouwers zich een mooi kijkspel, echter de ruststand bleef 7 – 0.
Na de rust kwam Castricum wederom goed uit de startblokken en drukte de thuisploeg in de verdediging met goed spel over vele schijven. Castricum werd beloond voor haar spel en bracht de stand op 7 – 7. Castricum rook bloed en zette haar goede spel door en wist kort na de eerste try de 2e try te drukken 7 – 12, bij het drukken van de try probeerde een speler van Eemland middels een te hoge tackle dit te voorkomen en de wedstrijd ontaarde kort. De scheidsrechter bestrafte de hoge tackle en een ander speler van Eemland met een tijdstraf en Eemland moest verder met 13 man.
In deze fase wist Castricum het overtal professioneel te benutten en liep middels 2 uitgespeelde tries uit naar 7 – 26. Dit was het signaal voor de thuisploeg om flink aan te zetten en in het laatste kwartier was de amersfoortse ploeg weer terug op het niveau van voor de winterstop. Castricum had niets meer in te brengen en in snel tempo werd middels 2 goed uitgespeelde tries de stand op 19 – 26 gebracht, echter het was net te laat om de wedstrijd nog om te keren.
Komende week mag Eemland hopelijk vol aan de bak en is de roest uit de gelederen en kan het niveau van voor de winterstop weer worden gehaald

De website van Castricum is, na een behoorlijke tijd van afwezigheid, eindelijk weer op (nieuw en verbeterd):
CASRC WINT MET BONUS

Twee maanden geleden speelden de mannen van Castricumse Rugby Club hun laatste competitie wedstrijd in de ereklasse en het zal u niet verbazen dat men met groot enthousiasme richting Amersfoort vertrekt. De nummers zes en zeven van de ranking maken zich op voor weer een finale met dit maal de volle winst voor CasRC. RC Eemland wordt op eigen grond met 19 – 26 verslagen. De directe concurrenten van de Castriummers kunnen niet verrassen en de top vier maakt geen fouten, hierdoor houden de Duiranders uitzicht op de sub top.

Noordhollands Dagblad:
Cas RC richt zich op linkerrijtje

AMERSFOORT – De eerste wedstrijd na de winterstop hebben de rugbyers van Cas RC met goed gevolg afgewerkt. Het een plaats hoger staande Eemland werd zaterdag met 19-26 verslagen.
Ondanks de zege blijven de Castricummers met hun zevende plek een positie achter Eemland staan. Maar de wetenschap dat de drie ploegen onder Cas RC allen verloren, zorgde voor nog meer tevredenheid, want daardoor is een eventuele degradatie weer wat verder weg gekomen. ,,Dat hangt nog altijd wel een beetje over de groep, maar aan de andere kant wil het team zich graag naar het linkerrijtje spelen. Dat is de doelstelling voor het restant van het seizoen”, zegt coach John Dudink. Tegen Eemland zag hij zijn ploeg niet alleen een goed resultaat behalen, maar ook een goede wedstrijd spelen. ,,Het zag er gewoon hartstikke goed uit. En dat was best opvallend, omdat we door de slechte omstandigheden weinig hebben kunnen doen. Bovendien hebben we nog altijd een aantal geblesseerde spelers. Maar ondanks dat en het feit dat Eemland echt geen slechte ploeg heeft, domineerden wij de wedstrijd.”

Jurgen Ribbens in BN De Stem:
REL doet een helft lang mee tegen koploper

RUGBY – In de ereklasse van het rugby deed REL zaterdagmiddag een helft lang goed mee tegen medekoploper The Dukes uit Den Bosch. Uiteindelijk ging de winst toch mee naar de provinciale hoofdstad, 14-41. Ietwat geflatteerd, vond zegsman Cis Wegh: “Het is geen schande om van dit team te verliezen, maar zo groot als de stand uitviel was het verschil vandaag niet.” The Dukes kwam in de achtste minuut op voorsprong door een geconverteerde try, 0-7. Vijf minuten later liep het uit naar 0-10. REL maakte voor rust goed gebruik van de sterke wind.
Door middel van veel kicks werden de bezoekers teruggedrongen op eigen helft. Na een half uur kwam de ruststand op het bord, Aaron Savage benutte een penaltykick.
In de tweede helft had Dukes, dat eveneens gebruik maakte van de wind, het een stuk makkelijker. Het ving meteen de Etten-Leurse kick-off en zette deze om in een try, zonder dat er iemand van REL-zijde de bal had aangeraakt. Drie minuten later was het duel al beslist, een nieuwe try zorgde voor 3-22.
Savage bracht door middel van twee kicks de score nog wel op 9-22, maar in de laatste tien minuten liepen de bezoekers uit naar 9-41.
In de voorlaatste minuut werd de eindstand bepaald door een try van Marijn Blom.

website Dukes:
Brabants Dagblad: Weggeven penalty´s schaadt The Dukes niet

Hoewel de rugbyers van The Dukes in het eerste ereklasseduel van 2011 drie keer een penalty kick tussen de palen zagen verdwijnen, wonnen de Bosschenaren wel ruim bij REL: 14-41. De mannen van coach Alex Chang forceerden binnen tien minuten de eerste try via Stefan Vos. Bart Viguurs maakte er niet lang daarna 0-10 van (penalty kick). Na een half uur spelen, deed de thuisploeg iets terug: 3-10. Na de kortstondige onderbreking ging The Dukes snel op jacht naar het bonuspunt.
Daar zijn vier try’s voor nodig en na de eerste veertig minuten stond de
teller pas op één. Dan Fox en Glenn Boelens maakten al snel het trio vijfpunters vol, waarna Wilco Kunnen na een uur spelen het bonuspunt binnengleed. Tussendoor incasseerde de ploeg nog twee penalty kicks (9-27). Bob Motazed en Vos (met z’n tweede try van de middag) maakten er in de slotfase nog 9-41 van. Een try van REL in de slotminuut bepaalde de eindstand op 14-41.

Brabants Dagblad: Viguurs, Viguurs én Viguurs

Frank en Ronald de Boer, Rob en Richard Witschge en Willy en René van de Kerkhof. In de sport zijn twee broers in één team bijzonder, maar niet uniek. Drie stuks van dezelfde telg is al een stuk frappanter. Bijvoorbeeld de Zweedse voetbalbroers Ras­mus, Victor en David Elm die sa­men de beker in hun land verover­den. De rugbyers van The Dukes kennen sinds het duel van zater­dag met REL (14-41 winst) een nieuwe variant: Bart, Gerard én Pe­pijn Viguurs tegelijk binnen de lij­nen. Nadat enkele jaren geleden Joost, Jeroen en Bart Dooijen­burgh al meerdere keren voor dit unicum hadden gezorgd.
In het geval van de familie Viguurs was het nog niet eerder voorgeko­men. Het trio speelde al wel in meer (Bart en Gerard) of mindere (Pepijn) mate in het eerste team van de Bosschenaren, maar samen op het veld bij een officieel duel, dat was er nog niet van gekomen. Coach Alex Chang gunde hen in Etten-Leur wél die kans. In het laatste kwartier liet hij Pepijn, de benjamin van het stel, invallen. “Het is leuk voor hen dat ze nu een keer met z’n drieën mee heb­ben gedaan. Als je zoiets kunt doen als coach, moet je het ook niet nalaten”, aldus Chang.
Het duel was op dat moment al ge­speeld en The Dukes, bij wie Ries Boekema uit de eigen jeugd in de basis debuteerde, leek in de begin­fase weinig last te hebben van het feit dat het al twee maanden geen wedstrijd meer speelde. Via een try van Stefan Vos en een benutte penalty- kick van Bart Viguurs stond het binnen het kwartier 0- 10. Daarna stokte de productie en voor rust verzilverde enkel de thuisploeg nog een ‘driepunter’.
Tegen een op papier zwakkere te­genstander – REL staat voorlaatste in de ereklasse – liet The Dukes het bonuspunt bij vier try’s of meer nog wel eens liggen. Zater­dag kwam het niet zo ver. Dan Fox, Glenn Boelens enWilco Kun­nen gleden achtereenvolgens het bonuspunt binnen. Chang: “De try’s waren echt van een extreem hoog niveau. Dat geeft veel hoop voor de komende wedstrijden.” Tussendoor gaven de Bosschena­ren nog wel twee penalty’s weg: 9-27. Volgens de coach kwam dat vooral door een gebrek aan ‘con­tacttraining’. “Doordat er veel ijs op het veld lag de afgelopen tijd hebben we aangepast moeten trai­nen. Vooral in defensief opzicht waren we daarom wat onwennig.” In de laatste fase was het met try’s van Bob Motazed en Vos weer aan The Dukes.

EREKLASSE RUGBY
REL 14 The Dukes 41

Back To Top