skip to Main Content

Nog op de valreep voordat de allerlaatste wedstrijdronde voor de play offs plaatsvind, nog een ereklasseknipplak.

Deze week te beginnen met het verslag van AAC Rugby tegen The Dukes. Beetje vreemd dat er in het verslag niet wordt vermeld dat het try-festijn plaatsvond tegen 13 (en later 12) man…

Kleinigheidje , maar toch…

Website The Dukes:

Brabants Dagblad: Hoogtepuntje voor Dukes

DEN BOSCH – Direct na afloop van de thriller tegen rivaal Hilversum vorige week, repten ze bij The Du­kes al over de enorme anti-climax zeven dagen later: een bezoekje aan de roemloze degradant AAC. Het niemendalletje moest nou een­maal worden gespeeld en dus be­sloten de Bossche rugbyers er maar iets van te maken: 0-139.

Met die score kwamen de mannen van coach Alex Chang echter niet in de buurt van het ereklassere­cord uit de thuiswedstrijd (185-0), maar om de zege toch nog enigs­zins in perspectief te plaatsen: de 0-139 is van alle wedstrijden die ereklassers tegen Amsterdam speel­den een goede tweede. Ook slaag­de The Dukes er als enige ploeg in de barrière van honderd tweemaal te doorbreken.

Ditmaal was daar niet eens de sterkste opstelling voor nodig. Chang liet bankzitters als Ralph Gerritsen, Erwann van Eijk, Bob Motazed en Gideon Damen begin­nen. Captain Boudewijn de Rouw zag daardoor bijvoorbeeld het grootste deel van het duel vanaf de kant. Ook met de gewijzigde ba­sis had The Dukes van meet af aan geen enkele moeite met AAC. Vooral gelegenheidsaanvoerder Ge­rard Viguurs was goed op dreef, net als full back Joost Dooijen­burgh. Uiteindelijk stokte de teller op 21 try’s en zeventien benutte conversies.

De Bosschenaren spelen zaterdag hun laatste reguliere competitie­duel. Bij Castricum, dat de play-offs niet meer kan halen. Tij­dens de laatste speelronde komt ook de tegenstander voor de halve finale uit de koker. Haagsche RC, RC Eemland en LRC DIOK maken nog kans. Hoewel de Hagenaren nu de meeste punten hebben, lijkt LRC DIOK gezien het programma – ze spelen tegen AAC, terwijl Haagsche RC naar Hilversum moet – de meest waarschijnlijke opponent voor The Dukes.

AAC 0 The Dukes 139

Haagsche website:

Wedstrijdverslag HRC 1

Een mooie wedstrijd met veel agressie gespeeld door HRC. Ondanks de valse start kwamen onze jongens bijzonder goed terug. Volgens Ronald hebben ze geduld getoond en rugby laten zien zoals wij dat willen spelen. Via de ruststand van 24 – 10 kwam HRC met een paar prachtige tries tot een eindscore van 39 – 17. De derde helft weer ouderwets met gezang en hier en daar een biertje.

Ook de Six Nations was een genot om te zien. Helaas niet op het grote scherm (communicatiefout).

Zowel achter de bar als in de keuken werd hard gewerkt. Vrijwilligers (incl. bestuur) bedankt.

HRC staat nu vierde en Diok zesde met de laatste wedstrijd tegen AAC.

HRC 1 moet naar Hilversum. Deze wedstrijd moeten ze winnen om deel te kunnen nemen aan de play-offs.

Supporters kom ons aanmoedigen. Kijk op de site of er een bus geregeld wordt.

website Castricum:

LASTIG PAKKET MAAR NIET HOPELOOS

Druilerig weer en plassen op het Haagsche veld omlijsten de topper tussen HRC en CasRC. Gelijk na de KO was het raak. Een fout in de lijn van de Haagsche was een buitenkansje voor Valerio Gentile, die zijn goede doorlopen beloont zag met een try. Daniel Zwijnenberg verzilverde de bonus. Den Haag herpakte zich echter snel en bracht de score naar 5 – 7. CasRC bleef de defensie van HRC bestoken met aanvallen, waarbij de Hagenaren aan de noodrem moesten trekken. Zwijnenberg wist één van de gegeven penalties te benutten en bracht daarmee de stand op 5 – 10. Daarna nam de Haagsche de controle over en scoorde een viertal tries, waarvan drie geconverteerd. Een charge down en score van Mauri Harris maakte de stand iets dragelijker, echter de gifbeker was nog niet geheel leeg en Den Haag bepaalde via een geconverteerde try de eindscore op 39-17.

Door het verlies van REL en Utrecht heeft CasRC nog steeds de beste papieren in handen om de nacompetitie te ontlopen. De laatste speelronde zal ongemeend spannend zijn, met prachtige duels.

CasRC maakt zich op voor de ontmoeting met de Dukes, de ogenschijnlijk ongenaakbare nummer één van de reguliere competitie. Als huidige nummer zeven zal Cas het uiterste moeten geven om REL achter zich te houden en daarmee de nacompetitie te ontlopen.

Noordhollands Dagblad:

Spannend slot voor Cas RC

DEN HAAG – Op de slotdag van de reguliere competitie vallen de laatste beslissingen in de ereklasse. De Castricumse Rugby Club weet zaterdag of ze degradatiewedstrijden ontloopt. Afgelopen zaterdag was de ploeg kansloos tegen HRC: 39-17.

Met 31 punten uit zeventien speelronden bezet Cas RC de zevende plaats. Dat is een veilige klassering, maar REL volgt op drie punten achterstand terwijl de Utrechtse RC op vijf punten staat. AAC is al gedegradeerd maar de nummers acht en negen dienen promotie- en degradatiewedstrijden te spelen tegen de nummers twee en drie van de eerste klasse. Zaterdag ontvangt Cas RC op eigen veld koploper The Dukes en dus lijken punten ver weg voor de Castricummers. Al werd eerder dit seizoen wel gewonnen van Hilversum en ’t Gooi. Ploegen die evenals de Brabanders al zeker zijn van de play-offs. REL neemt het op tegen ’t Gooi en lijkt ook weinig kansrijk. Als zowel REL als Cas RC verliezen dan verandert er niets aan de klassering en zijn de Castricummers gevrijwaard van extra duels.

website Eemland:

RC Eemland net niet in de play offs

Rc Eemland had dit weekend zijn grote finale te spelen tegen ’t Gooi. Om mee te kunnen doen in de race voor de vierde positie die recht geeft op de playoffs om het landskampioenschap trok RC Eemland naar Naarden. In een wedstrijd waar rc Eemland in de eerste helft nog een poging deed won ’t Gooi met zeer gedegen spel de wedstrijd, eindscore 43-3. Rc Eemland had dit weekend zijn grote finale te spelen tegen ’t Gooi. Om mee te kunnen doen in de race voor de vierde positie die recht geeft op de playoffs om het landskampioenschap trok RC Eemland naar Naarden. In een wedstrijd waar rc Eemland in de eerste helft nog een poging deed won ’t Gooi met zeer gedegen spel de wedstrijd, eindscore 43-3.

Zoals wel vaker tijdens een rugbywedstrijd is er niet meteen een overwicht van 1 van de teams. Zo ook in deze wedstrijd. Het scoreverloop ging in de eerste helft nog redelijk gelijk op. Een penalty voor beide teams werd gemaakt en een try werd gescoord door ’t Gooi. De score was lange tijd 8-3 tot twee kans zich voordeden voor ’t Gooi dat door zeer gedegen voorwaartse acties constant Eemland onder druk zette. Uiteindelijk resulteerde dit in 2 knappe scores. Hier moest ’t Gooi wel heel veel werk voor verzetten aangezien ze al drie waren teruggezet vanaf de 5 yards-lijn van RC Eemland. Deze veerkracht bleek helaas niet voldoende.

Vlak voor rust stelde ’t Gooi orde op zaken en werd het voor de keistedelingen duidelijk dat een overwinning wel erg lastig zou worden. Een aantal genoodzaakte wissels moesten ook nog plaatsvinden waardoor Eemland geen vuist meer kon maken om terug te slaan tegen de soms wervelende aanvallen van ’t Gooi. ’t Gooi heeft duidelijk laten zien dat zij zich aan het voorbereiden zijn op de playoffs. Een stugge ploeg met gedegen spel die echt weer als kampioenskandidaat kan worden gezien.

Na afloop was het scoreverloop bij de wedstrijd Utrechtse RC tegen DIOK van groot belang om nog een kans te hebben via de laatste wedstrijd van het seizoen, maar ook die deur ging dicht toen de stand 17-15 voor DIOK doorkwam. DIOK die de laatste wedstrijd tegen het eens zo grote AAC speelt dat reeds gedegradeerd heeft de beste papieren voor de playoffs omdat de Haagsche nog naar landskampioen Hilversum moet komend weekeinde die zich ook opmaken voor de playoffs. Al met al nog steeds veel spanning in de ereklasse in de laatste wedstrijdronde en dan moeten de eindrondes nog starten… Het niveau is hoger dan ooit in het Nederlands rugby, dat wordt nog wat.

Gooi- en Eemlander:

Rugbyers ’t Gooi en Hilversum boeken zeges

HILVERSUM – Het waren eigenlijk formaliteiten de wedstrijden tussen de rugbyers van ’t Gooi en Eemland (43-3) en Hilversum en REL: 66-17.

Alleen Eemland zou bij winst nog kans maken op een plaats bij de play-offs, maar stelde teleur. ’t Gooi had de eerste helft licht wind voordeel, maar was direct dominant. Keith Ellis opende de score na acht minuten met een strafschop: 3-0. Allard Jonkers zou snel daarna een try drukken (8-0) en vijf minuten daarna haalde Eemland de nul weg dankzij een strafschop; 8-3. Vervolgens maakten de Naarders korte metten met de ploeg van hun oude coach Luc Theunssens. Via try’s Anton Werth, Bas Cornelisse en Keith Ellis plus drie conversies van Ellis was het 29-3 aan het eind van de eerste helft. De tweede opende Roy van Leijen al snel voor ’t Gooi, maar daarna ging het vlammetje een beetje uit bij de thuisploeg, om pas weer aan het eind van de tweede helft de score via Floris van de Ruit op te pakken. Mede door twee conversies van Ellis werd de eindstand 43-3.

In Hilversum wist REL verrassend na twee minuten de leiding te nemen via een drop goal en had Hilversum tot halverwege de eerste helft nodig deze achterstand weg te werken via een try van Johnny Nas 5-3. Het duurde nog eens tien minuten voordat Rob Rijnholt de tweede score op het bord wist te zetten en met de coversie van Raynor Parkinson werd het 12-3. REL gaf niet op en wist door slecht uitverdedigen van Hilversum terug te komen tot 12-10. Pas in de slotfase van de eerste helft nam de regerend landskampioen afstand: na een prachtige break van Storm Caroll scoorde Jay Jay Boske 19-8, met de conversie van Parkinson. De tweede helft met een klein windje in de rug, ging de trein bij Hilversum pas echt lopen. Boske opende, gevolgd door Parkinson, Jeroen Fluiter, Maurice Stahlecker nogmaals Parkinson, Boske en Fluiter. REL strafte tussendoor een slordige kick af en zette zijn totaal op zeventien punten. Ten slotte bepaalde Stephen Barnes de eindstand op 66-17.

Jurgen Ribbens in BN De Stem:

Hilversum loopt na rust over REL heen

RUGBY – In de ereklasse van het rugby is REL zaterdagmiddag met 66-17 onderuit gegaan op het veld van regerend landskampioen Hilversum. Die uitslag gaf een vertekend beeld, aangezien REL in de eerste helft knap weerwerk bood.

In de tweede helft konden de bezoekers, die liefst vijf basisspelers misten, onvoldoende tegengas bieden. Teammanager Jan de Jong had ondanks het verlies een goed gevoel aan de wedstrijd overgehouden: “Ik denk dat we trots kunnen zijn op wat we in de eerste helft hebben laten zien. Hilversum is toch de landskampioen van vorig jaar. Helaas ging het in de tweede helft hard.”

REL kwam al na twee minuten op 0-3 door een penaltykick van Aaron Savage. Hilversum liep daarna uit naar 19-3, voordat Arco Hoondert (conversie Savage) wat terug deed. In de tweede helft liep de thuisclub snel uit, alleen Savage kon met een charge-down try nog tegenscoren, 66-17. Het slotduel op het veld van ’t Gooi beslist volgende week over het lot van REL. Wint het zelf en verliest Castricum, is REL verzekerd van handhaving. RUGBY

REL houdt kampioen helft bezig

RUGBY – In de ereklasse van het rugby heeft REL zaterdagmiddag een helft lang knap weerwerk geboden aan regerend landskampioen Hilversum.

Pas in de tweede helft moest het capituleren, en liep de thuisclub uit naar 66-17.

REL miste door verschillende oorzaken vijf basisspelers. Het was daardoor genoodzaakt enkele noodgrepen toe te passen om een representatief team op de been te krijgen. Het was in de eerste helft aan het spelbeeld niet te zien, vond teammanager Jan de Jong: “Jammer dat we niet compleet waren, maar degenen die gespeeld hebben kunnen trots zijn op wat ze gepresteerd hebben. In de eerste helft hebben we in fases gewoon gedomineerd.”

REL kwam al na twee minuten op 0-3 door een penaltykick van Aaron Savage. De thuisclub liep daarna uit naar 19-3, voordat Arco Hoondert via een try voor 19-8 zorgde. De conversie van Savage betekende 19-10. In de tweede helft liep Hilversum uit naar een ruime zege. Alleen Savage kon middels een charge-down try tegenscoren. De slotwedstrijd van volgende week bepaald wat het lot wordt van REL. Klopt het zelf het al voor de kampioenspoule geplaatste ’t Gooi en verliest Castricum bij The Dukes, is rechtsreekse handhaving een feit.

website DIOK:

Toch Play-Offs voor DIOK1?

De grote wedstrijd dit weekeinde was natuurlijk DIOK1-Utrechtse RC! Na de winst op CasRC vorige week, keek iedereen uit naar de confrontatie met RC Utrecht dit weekeinde: zou DIOK 1 dan toch nog de play-offs kunnen halen, ondanks alle blessureleed dit seizoen. Op papier kon het zeker, maar dan moest er wel gewonnen worden van Utrecht. Ondanks dat RC Utrecht bijna onderaan in de competitie staat, is dit seizoen geen enkele wedstrijd gemakkelijk (behalve die tegen AAC dan…). Utrecht toonde zich dan ook een taaie tegenstander waar DIOK maar nipt van wist te winnen: 15-17! Proficiat mannen! Zoals (bijna) altijd, heeft Els Barnas mooie foto’s van DIOK1-Utrecht gemaakt.

Leidsch Dagblad:

Play-offs blijven voor DIOK haalbaar

UTRECHT – In Utrecht won DIOK de lastige uitwedstrijd van URC. Het werd op Sportpark Terweide 15-17 voor de Leidse rugbyers, die uitzicht blijven houden op de play-offs.

De opluchting bij de Leidenaars na afloop van de wedstrijd tussen URC en DIOK was groot. Een nipte overwinning en het bericht dat concurrent Castricum bij HRC had verloren, betekende dat DIOK in theorie nog steeds in de race is voor een plaats bij de bovenste vier en dus het spelen van de play-offs. ,,Het is inderdaad nog steeds mogelijk”, zei DIOK-prop Merijn Loose met een glimlach. ,,Het zou wat zijn, dat we in de competitie acht wedstrijden verliezen en toch de play-offs halen”. Deze Houdini-act moet volgende week in Amsterdam een vervolg krijgen. Dan kan DIOK tegen het reeds gedegradeerde AAC aan het doelsaldo werken en moet HRC naar Hilversum. Veel scoren zal nodig zijn voor DIOK volgende week, zeker na de 17-15 overwinning op URC. ,,We hadden liever met vijf wedstrijdpunten het veld afgestapt, maar we zijn al gelukkig met deze overwinning.”

Back To Top