skip to Main Content

jochie1

AAC kent veel namen van leden die de oorlog niet hebben overleefd(de namen staan in de AAC-Jubileum uitgave van December 1944), maar ook die in het verzet zaten(zoals Nico Hobbelman) of in Duitsland tewerk werden gesteld(zoals Toon Bogers, die daar ook en boek over schreef).

Wij kennen allemaal de naam Anne Frank. Maar wie kent eigenlijk nog de naam van onze AAC-speler en NL-International Herman Silbernberg?

Jochie…… je moet er trots op zijn, sprak zijn moeder tegen Herman, toen de Joodse bevolking een grote gele ster moest dragen met het woord Jood er op.Herman geboren in 1934 te Sittard was 7 jaar toen hij niet meer naar school mocht, de auto van zijn vader werd gevorderd, waardoor zijn vader in een klap werkloos was. Zijn ouders besloten toen op verschillende adressen onder te duiken. Herman en zijn zusje Roosje bij mensen met een slagerswinkel in Heerlen. In 1943 zag hij na 1½ jaar zijn ouders weer, en voor het laatst………………….

Herman heeft alle, voor hem belangrijke gebeurtenissen die hen zijn overkomen in 90 tekeningen vastgelegd en in boekvorm in 1995 en 2008 uitgegeven onder de titel: Jochie…… je moet er trots op zijn’’. De inval, de bezetting, de angst en dreiging, in beslagnames, de verbanning van school, het isolement, het verzet, maar ook het verraad en de banaliteit van het alledaagse tegenover de afgrond van het ondenkbare – de Shoah, Herman maakte het als Joodse jongen mee.

Na arrestatie van zijn ouders wisten Herman en zijn zusje, geholpen door het Limburgse verzet, naar België te ontsnappen. Daar beleeft hij opnieuw allerlei avonturen, en komt hij via Luik tenslotte in de Ardennen terecht waar hij de slag om de Ardennen meemaakt.Na de bevrijding keert Herman terug naar Sittard, als kind dat uiteindelijk moet leren leven met de moord op zijn ouders.

Een oom en tante namen Herman en zijn zusje op in hun gezin te Amstelveen.

Op 4 mei om 18.00 uur zal op TV, Nederland 3, RKK of Joodse omroep, een uitzending plaats vinden over het boek en tekeningen van Herman.

In 1953 werd Herman lid van AAC-Rugby, woont nu in Laren en is nu nog altijd een trouwe tachtigjarige AAC-Donateur.

Pieter Tolsma

jochie2

jochie3

Back To Top