skip to Main Content

Naast onze eigen verrichtingen het afgelopen weekeinde zijn er in het land, buiten de Ereklasse en de Dameskompetitie nog een hele bult andere wedstrijden gespeeld, waar her & der op het internet verslag van werd gedaan.

Allereerst de “Week van NFC” waaruit we niet de grandiose overwinning van ons derde zullen herhalen (al kan een mens daar natuurlijk nooit genoeg van krijgen) en ook niet de al eerder geknipplakte uitstekende prestaties van de Amstelveense dames.

Van de website van NFC:

NFC 1 begon zondag om 14:30 uur aan een drukke wedstrijd-week: Zondag tegen The Hookers, Woensdag tegen USRS1 en Zaterdag a.s. tegen ’t Gooi 2. NFC 1 en The Hookers hielden elkaar in evenwicht en de moeite die het beide partijen kostte om de meerdere te zijn weerspiegelde mooi de stand in de competitie, waar NFC 1 nu met één wedstrijd minder gespeeld 7 punten achter staat op nr 1, The Bassets, en 6 punten achter nr 2, The Hookers. Kostbare punten gingen zondag verloren. Met nog 7 wedstrijden voor de boeg, (de laatste competitiewedstrijd voor NFC 1 is op 6 maart), kan er echter nog van alles gebeuren. Deze week: Woensdag 20:00 uur in Utrecht, Zaterdag 14:00 uur bij ’t Gooi.

website Hookers:
Hookers wint thriller in Amstelveen

Na de nederlaag van vorige week tegen Delftse Studenten, moest het Hoekse 15-tal zich afgelopen zondag opmaken voor de ‘clash’ in & tegen de Amstelveense Rugby Club (ARC). Eerder dit seizoen wist The Hookers op eigen grond nipt met 18 – 10 te winnen van deze geduchte no. 2 in de competitie.
Vanwege de ernst van de wedstrijd tegen Amstelveen werd op zaterdag nog een lichte training ingelast op het strand bij hoofdsponsor Beachclub Royal.
Volgens coach Silvester Ramaker een wedstrijd die gewonnen moest worden om oog te houden op het doel om bij de Top 3 in de 1e Klasse te eindigen. De spanning was daarom ook duidelijk merkbaar voorafgaand aan de wedstrijd.
Na het 1e fluitsignaal van top- referee Sean Mallon werd er direct pressie uitgevoerd door de Hoekse hoofdmacht. De zware jongens van The Hookers verrichtten goed werk door juiste ballen te verzorgen aan de driekwartlijn. Enkele keren leek het erop dat er gescoord zou worden, maar helaas strandden de aanvallen van het Hoekse team in het verdedigingsgebied van ARC. De pressie leidde uiteindelijk wel tot een penalty kick op de palen. De kick werd genomen door Rein Mostert, hij mistte nipt doordat de bal via de paal terug in het veld stuiterde. De lange tweede rijer, Raymond den Engelsman, pakte de bal vervolgens mooi op, maar helaas werd hij enkele centimeters voor de trylijn getackeld. Hierna was het ARC die enkele aanvallen wist te lanceren. Echter, de verdediging van The Hookers stond als een huis. Ondanks een unieke ruststand van 0 – 0, was het een wedstrijd waarin goed rugby werd gespeeld. Beide teams lieten hierbij zeker zien waarom zij in de Top 3 van de eerste klasse thuishoren.
Tijdens de rustpauze van 5 minuten, werd de overigens goed spelende prop Simon Bosgieter gewisseld voor de verse ‘Appel’ Kelderman. In de 2e helft moest zowel ARC als The Hookers een tandje bijzetten om de wedstrijd naar zich toe te trekken. ARC wist door middel van hun uitgekiende line-outs verschillende keren goede aanvallen op te zetten. Na 10 minuten in de 2e helft resulteerde dit in een penalty kick op de palen, welke door hun kicker wel direct werd benut (3 – 0). Het Hoekse rugby team revancheerde nog geen minuut later. Door een goede samenwerking van Robert van Santen en Daniel van Waas leverde dit een doorbraak in de verdedigingslinie van ARC en wonnen hiermee veel terrein. ARC maakte bij deze actie een overtreding, waardoor Rein Mostert de penalty kick op de palen kon benutten (3 – 3).
In het laatste kwartier schoot Rein nog 2 dropkicks op het doel waarbij een de lat raakte en de 2e de paal:stand nog steeds 3-3. Toch bleef het Hoekse team gecontroleerd en zelfverzekerd rugbyen. Uiteindelijk was het de Hoekse prop, Barry van Roijen, die een ‘break’ wist te forceren. ARC moest kosten wat het kost de bal illegaal blokkeren, waarna wederom een penalty kick aan The Hookers werd toegekend. Deze werd door Rein goed gekickt en zorgde voor een 3-6 voorsprong! Het ervaren team van ARC met 12 buitenlandse spelers in de basis gingen echt voor de overwinning maar het jonge hondenteam van coach Ramakers hielden stand en waren dan ook dolblij met deze duurbetaalde overwinning.
Inmiddels is de focus alweer verplaatst naar de thuiswedstrijd van a.s. zondag tegen de reservemacht van Leidse Rugby Club DIOK. Ook Hookers II speelt dan thuis tegen koploper in hun klasse: Gouda RUFC. Het rugbyfestijn begint 13.00u op het mooie sportcomplex aan De Rondgang. Kom de Hoekse rugbyers dus aanmoedigen!

website Wrotters:
Wrotters vergeten weer te scoren

Delfzijl – Het eerste team van Rugby Club de Wrotters uit Gorredijk hebben afgelopen zondag in Delfzijl weer de punten aan de tegenstander moeten laten. De eerste paar minuten waren de Wrotters weer niet wakker, en kregen daarom weer een `domme` score om de oren.
Blijkbaar was dit weer even nodig om tot bezinning te komen en wel goed te spelen. Maar na 15 minuten viel onze eerste center, een echte topspeler, uit met een blessure aan de kruisbanden. Of het probleem nu aan de slechte zijde van het veld wat te wijden of de wat vreemde tackle, maakte niet veel uit, de Wrotters waren ietwat van de kaart.
Door dit abrupt weghalen van scorend vermogen kregen de Wrotters maar niet die ei-vormige bal over de lijn van de tegenstander. Zowel voorwaartsen als lijn wisten niet creatief genoeg ze zijn om de Phoenix-defensielijn te kraken.
Toen dit nog wel twee keer gebeurde
aan de andere kant moesten de Wrotters weer met een nederlaag (17-0) huiswaarts keren.

Hallo Leeuwarden:
Eenvoudige zege Greate Pier op Groninger studenten

LEEUWARDEN, 23 januari 2011 – Zondag heeft RC Greate Pier met 97 – 08 van de Groninger studenten (GSRC 2) gewonnen. De studs hebben het dit seizoen moeilijk, ze staan een-na-laatste in de competitie en hebben moeite om een volledig team op de been te brengen.

Ondanks dat de studenten met maar 10 man kwamen opdagen, werd er toch rugby gespeeld, dankzij drie heren van RC Greate Pier die met hen mee speelden.
In de eenzijdige wedstrijd liepen de Leeuwarders snel uit naar een hoge score en konden veel spelers een try drukken. Try-makers waren: Jouke “the Legend” Lemke, Hugo Werkman, Jonathan Accart, Lars Smith, Sjoerd van den Bosch, Jeroen Ekelenkamp, Niek Elderman
Een eervolle vermelding krijgen Jochem Lootsma en Sander Heidema, want zij scoorden hun eerste try voor RC Greate Pier en ontvingen na de wedstrijd hun Zoemba, een ritueel waarmee ook zij zijn toegetreden tot het gilde der try-scoorders.
Voor de bezoekers was er gelukkig wel een klein lichtpuntje: zij scoorden één try en zorgden voor een driepunter door een penalty op de palen te schieten.
Programma: 30 januari, RCO Harlequins – RC Greate Pier k.o. 14:30 uur. 6 februari, RC Zwolle 2 – RC Greate Pier k.o. 14:00 uur

website Groningen:
Wedstrijdverlag 23-01-2011 | RCG2 – ERC-Enschede

Na de enigszins valse start van de tweede seizoenshelft tegen de Big Bulls hadden we wat goed te maken tegen de mannen uit Enschede. Waar er vorige week slechts 13 spelers beschikbaar waren hadden we nu de luxe van maar liefst 7 wisselspelers. Enschede werd zeker niet onderschat, ze waren namelijk met een compleet team naar het noorden gekomen met een verloren, blonde en langharige zoon in hun gelederen. Met al onze posities goed gevuld hadden we alle vertrouwen in een mooie overwinning.
Na een goede warming-up mocht Enschede de bal het eerst in beweging brengen. Het was al snel duidelijk dat Enschede niet van plan was zich naar de slachtbank te laten leiden. Daar kwam nog eens bij dat de Groningers niet scherp starten. Een aantal knock-ons en mislukte offloads zorgden ervoor dat het spel elke keer op veelbelovende momenten stil viel. Verdedigend gaven we echter niet veel weg, waardoor Enschede niet echt dreigend kon worden. Lester werd in het eerste kwartier nog even hartelijk begroet door een opstomende Boris die de scrumhalf met z’n beentjes de lucht in stuurde. Buiten dit viel er nog niet zoveel te genieten op het veld, tot plots Erwin de V (geen familie, toch?!) het op z’n heupen kreeg. Vanuit het niets begint de bestaarte winger te rennen vanaf de middellijn. Een paar tackles ontwijkend, side steppend en half-struikelend weet hij de trylijn te passeren. De eerste 5 punten staan op het denkbeeldige scorebord, de conversie gaat helaas mis. De ban lijkt gebroken en Groningen gaat gretig op zoek naar meer punten. De slordigheid is helaas nog niet uit het spel en de score laat op zich wachten. Jean-Michel weet de bal nog wel achter de lijn te drukken, maar deze actie werd helaas als een knock-on bestempeld. Vrij kort voor de rust wordt de score toch nog verdubbeld. Na langdurige druk weet Boris een tweede try te drukken. De conversie werd uit lastige positie benut en de russtand werd daarmee 12-0.
In de rust mochten de wissels hun opwachting maken. Aangezien Enschede alle wissels al had gebruikt en ze toch echt nog een tweede rijer nodig hadden, mocht Mattijs z’n debuut maken bij de tukkers. In de tweede helft lijkt alles iets soepeler te lopen. De voorwaartsen werken goed samen en maken telkens goede meters. Al vrij snel weten ze die druk uit te drukken in een nieuwe score van Boris. Ook in de lijn gaat het wat vlotter lopen. Snel spel en goede follow up brengen ons meerdere keren dicht bij de trylijn, maar goed verdedigend werk van Enschede voorkomt lange tijd verdere scores. Toch komt ook de gewenste bonuspunt try op het scorebord. Na weer een periode van goede Groningse druk in de vijandige 22, was Jasper de trylijn tot op een meter genaderd. Vlak voor de lijn werd hij echter nog naar de grond gewerkt, gelukkig kon hij de bal nog aan ondergetekende kwijt. Met enige moeite kreeg ik de bal over de lijn en was het bonuspunt binnen. Nadat Enschede ook nog een winger kwijt raakte, mocht ook Rutger zijn debuut maken bij de tegenstander. Vrij kort daarna moest nieuwbakken tukker Mattijs helaas het veld alweer verlaten met een ijsbeen, t was ook wel fris zondag… De wedstrijd ging echter gewoon door. Het harde werken van Groningen werd nog beloond met een een vijfde try. Deze kwam op naam van onze fransoos. Jean-Michel bleef attent in support lopen bij een run van Erwin H. Met zijn score werd de uitslag op 29-0 bepaald.
Het was een eerlijke wedstrijd waar meer in had gezeten voor Groningen. Als we in de eerste helft iets scherper waren geweest had de wedstrijd al eerder bepaald kunnen worden. Maar als we regelmatig samen op het trainingsveld staan weet ik zeker dat de nodige automatismen ontstaan en krijgen we nog een hele mooie tweede seizoenshelft.
We hebben met z’n allen hard gewerkt om een mooi resultaat te boeken en dat is ook gelukt. Mooi werk mannen!

Willem Ypma.

Foto’s van de wedstrijd gemaakt door Herman staan op: www.pixagogo.nl/9451754481

Wedstrijdverslag 23-01-2011 | RCG3/Fea – Zwolle 2

In oktober/november heb ik de introductiecursus gedaan. Dit is mij zo goed bevallen dat ik besloten heb om in januari met de reguliere trainingen mee te doen en lid te worden. Naast de trainingen leek het mij ook leuk om wat ervaring op te doen door ook wedstrijden mee te spelen. Ik heb GP gemaild of dit mogelijk is waarop ik snel antwoord kreeg; geen probleem. Ik kan zondag mee met het 3e.
Om 9:45 verzamelen we achter het station en gaan op weg naar Heerenveen. Na de warming-up geeft onze captain Jan de opstelling door. Ik zal in de 2e helft gaan spelen op de rechtervleugel.
Zwolle speelt met een aantal heren uit hun eerste team en zijn duidelijk ingespeeld op elkaar. Binnen 10 minuten breken ze door de lijn en scoren ze hun eerste try. Door combinaties en snelle individuele acties zorgt Zwolle ervoor dat ze in de eerste helft nog eens vier try’s drukken en benutten ze één conversie. Ruststand 0-27.
In de tweede helft weten we meer druk te zetten en doen de voorwaartsen goed werk. Met name tijdens de scrums zijn ze lekker aan het knallen. We spelen veel op de helft van Zwolle en komen steeds dichterbij de doellijn. Tijdens een aanval wordt de bal snel gepasst langs de backs en komt uiteindelijk uit bij de 2e center. Ik besef dat ik te ver na voren ben gelopen en buitenspel sta. Snel weer naar een positie waarin ik aanspeelbaar ben. Ik krijg de bal en ren naar de doellijn….nog 4 meter…nog 3…nog 2 en dan een tackle van links. Ik lig met m’n neus op de grond zo’n 30 cm verwijdert van de doellijn; net tekort voor een try. Het spel gaat door maar het lukt de andere teamgenoten helaas niet om te scoren. Zwolle drukt voor het eindsignaal nog wel een try waarmee de eindscore op 0-32 is gekomen.
Ik heb veel geleerd, mooie acties en goed teamwork gezien en ik voelde me meteen thuis in het team. Ondanks het verlies vond ik het een leuke eerste wedstrijd, op naar de volgende!

Groeten,
Reinier (v. L.)

website Zwolle:
Rugbyers winnen zonder schoonheidsprijs

Geweldig was het allemaal niet, maar de heren van Rugby Club Zwolle hebben zondagmiddag wel weer een overwinning geboekt. In het koude Heerenveen werd het altijd lastige Feanster met 8-22 verslagen. Voor de Zwollenaren was het alweer de derde achtereenvolgende zege in 2011.
De Zwolse rugbyers kwamen stroef uit de startblokken. Ze leken nog niet helemaal wakker en lieten zich in de beginfase wat intimideren door het felle spel van de Friezen. De thuisploeg kwam dan ook op een 3-0 voorsprong. Voor de Zwollenaren het teken de knop om te zetten. De heren van de scrum werden weer scherp en lieten de directe tegenstanders alle hoeken van het veld zien. Hierdoor kreeg Zwolle veel balbezit en dit resulteerde al snel in een try van de scrum-half Bart van Rooijen.
RC Zwolle had de zaken weer op orde en ging weer volgens het gameplan spelen: opbouwen en vervolgens profiteren. Het goede voorbeeld werd gegeven door eerste center Bart van Maurik, die met zijn snelheid iedereen passeerde en de bal netjes over de lijn bracht. In nog geen twee seizoenen tijd wist Van Maurik al meer dan 200 punten voor RC Zwolle te scoren. En gezien zijn leeftijd (20 jaar) zullen er nog veel meer punten volgen! De wedstrijd in Friesland bleef wat rommelig, maar een Zwolse overwinning kwam niet in gevaar. Komende zondag ontvangt RC Zwolle koploper The Pickwick Players uit Deventer.

Heren 2 stijgt!

Het hoge Noorden was vandaag het doelwit van rugbyclub zwolle. Alledrie de teams speelden uit tegen Heerenveen en wat een wedstrijden waren dat! Het tweede mocht als eerst laten zien uit welk hout rugbyclub zwolle gesneden is. Al gelijk na de kick-off volgde er een try voor zwolle 2 en bleven ze dominant op de helft van Feanster 2. Hierbij werden er nog wat try’s gedrukt en één conversie ging tussen de palen.

Na de rust was te merken dat zwolle veel had gegeven in de eerste helft en dat de Feansters nog wissels hadden. Hierdoor verplaatste de strijd om die felbegeerde bal richting de helft van Zwolle. Maar door de defensieve houding van Zwolle, en zelfs met het missen van Freddy na een ruck vlak voor de try line van de Feansters, kon daar geen try uit komen voor de Friezen. De eindstand werd uitendelijk 32-0 voor zwolle. Het was een koude dag in het verre Noorden, maar met deze winst op zak kan Zwolle 2 er weer hard tegenaan om omhoog te schieten in de 4de klasse.

Den Helder Actueel:
Tweede plaats veilig voor RCDH

Den Helder – De spelers van rugby club Den Helder wisten zondag in een zware uitwedstrijd hun positie op de tweede plaats veilig te stellen. In Utrecht werd USRS2 met 10-17 verslagen.
Coach Ronald Kooij had de spelers de opdracht gegeven om uit de buurt van de zware voorwaartsen van hun tegenstander te blijven. Doordat het team dit in het begin naliet, werd het een slordige prestatie in de eerste helft. De Utrechtse Studenten wisten hun voordeel in gewicht goed te gebruiken en kwamen daardoor snel op voorsprong te staan. Pas in de tweede helft paste de Jutters hun gameplan toe en konden daardoor de wedstrijd in hun voordeel beslissen.
In de eerste helft wist Ron Deinum te scoren, Derk Sonderland converteerde. In de tweede helft maakte Taco van de Duim een driekwartaanval af met een score, Raymond van Rijn benutte deze conversie. Ook werd in de tweede helft een penalty verzilverd door Raymond van Rijn. Utrecht scoorde in de eerste helft een try met conversie en een penalty.
Volgende week speelt RCDH thuis tegen RC Bulldogs uit Almere. Op dit moment staan zij op de derde plaats. De kick-off is om 14.30 uur op sportpark De Linie.

website studenten:
A.S.R.V Ascrum v RC Dwingeloo 49 – 0

In the 1930’s a South African touring side went to Australia, as recreation they were taken to a zoo, upon seeing a Kangaroo for the first time Boy Louw (prop) made the following comment: “My goodness, what a mouse!” All I’d like to say about the game is “My goodness, what a match!”
With Kevin Scott in attendance the energy, skills and hairstyles (backline guys) were lifted, and everyone was looking to punish the visitors from Dwingeloo.
Our forwards laid a solid platform in the set pieces to launch the backline. The brothers De Kock were in fine form, as their girlfriends came to watch. Eric de Kock made good tackles as well as telling turnovers, Luc de Kock was super in the front of the lineout stealing many and disrupting all the Dwingeloo balls – aswell as making some line breaks with some flashy footwork and was rewarded with a try. Horsman, Bob and Joost did great work in the rucks and special mention should go to their defence on our try line and swift support to the backline on attack and cross defence. Both Nick and Jonas were “shooting straight” on the day and hooked some tightheads (which is basically equal to scoring a try). Harry was, as usual, unmovable on tighthead with good pick and go’s and taking some scalps when cleaning the rucks. Mick was solid on defence off the bench.
Ollie had some difficult opposition on scrumhalf, but the young ginger was up to the task, also doing a good job organising the defence around the rucks and scored a sweet try under the posts. Robbert Bekker did a fine job in controlling the match, making the right decisions at the right time as flyhalf and we were guaranteed with points off his boot as with previous games. The backline came to life in this match with excellent timing, well organised, handling at pace, running hard and doing moves with confidence – an exciting brand of rugby I hope we see a lot more of, this is where the majority of tries were scored aswell.
Sadly, we were lacking discipline, which against better opposition (Alkmaar) will make the difference, this is something we can control and should be looked at before the next match.
A solid performance all round to take into Haarlem!

Cheers
No. 1

RTV Utrecht:
USRS verliest van The Bassets

UTRECHT – De rugby’ers van USRS zijn in de pan gehakt door The Bassets. In Utrecht werd het 44 – 19. De Utrechtse studenten hebben nog maar negen punten gepakt uit twaalf wedstrijden.
Ze zijn daarmee goed voor de negende plaats in de eerste klasse. The Bassets staat met 47 punten ruim bovenaan.

RTV Alkmaar:
Alkmaarse Rugby Club komt net te kort tegen koploper

DRIEBERGEN – In een uiterst spannend duel kwamen de rugbyers van Alkmaar net te kort om de koploper. De Pink Panthers uit Driebergen, te verslaan en verloren uiteindelijk met 32-17 na een ruststand van 13-5.
Aanvankelijk leek het geen spannende wedstrijd te worden. Al vrij snel wist Jeffrey Nuijten vanaf een aanzienlijke afstand een droogmaal te scoren waarmee hij zijn team volkomen onverwacht op een 3-0 voorsprong bracht. Alkmaar was even aangeslagen en liet in diezelfde minuut Richard van de Broek bij een aanval recht door het midden ongehinderd passeren en een geconverteerde try scoren. Vervolgens kreeg Alkmaar ook nog een strafschop tegen die ook nog door de palen ging. Inmiddels hadden de Panthers alle scoringsmogelijkheden éénmaal benut waardoor ze met 13-0 aan de leiding gingen.
Maar toen was het even over en uit voor de thuisploeg.Alkmaar wist op te krabbelen en zette de tegenaanval in en al vrij vlot kon Alkmaar de eerste punten laten optekenen toen Jean-Marc Nijmeijer een try wist te scoren na een break van Bernd Verhofstad. De conversie van Kenny Kolk ging helaas net naast de palen waarmee uiteindelijk de ruststand bepaald werd op 13-5.De Panthers kregen nog wel een aantal strafschoppen toegewezen maar die gingen gelukkig voor Alkmaar allemaal naast de palen.
Ook de 2e helft begon niet goed voor Alkmaar.Al in de 1e minuut brak Peter Waardenburg door langs de zijlijn en wist een geconverteerde try te scoren. En weer wist Alkmaar terug te komen. Halverwege de 2e helft wist Alkmaar te komen tot vlak voor de goal-lijn van de tegenstander. De aanval stokte en het spel werd hervat met een 5 yards scrum voor de Panthers. Pink Panthers wonnen de scrum, maar de bijzonder alerte Alkmaarse flanker Wytze Vader wist toch de bal te stelen, dook over de goal-lijn en scoorde een try die ook nog door Kenny Kolk werd geconverteerd waarna de achterstand was teruggebracht tot 20-12.
Alkmaar leek de overhand te krijgen, maar kreeg een knullige try tegen. Full-back Kenny Kolk kreeg de bal aangespeeld achter zijn eigen goal-lijn met de bedoeling de bal uit te schieten maar verloor de bal aan Maarten Kampman van de Panthers die dankbaar dit cadeautje in een try omzette. In de eindfase maakte Kenny Kolk dit foutje weer goed door zelf een try te scoren in de hoek van het veld na een break van Nanko Molenaar. De stand was inmiddels opgelopen naar 27-17 en alles leek nog mogelijk. Beide teams hadden 3 try’s gescoord en zowel winnend als verliezend konden er nog bonuspunten gescoord worden en beide teams gingen fel op jacht naar de 4e try.
Alkmaar leek een paar goede kansen te hebben maar die werden iedere keer in de laatste seconden om zeep geholpen. Vlak voor tijd besliste de thuisploeg de wedstrijd toen Richard Steenbeek na een lange sprint de Alkmaarse goal-lijn wist te halen, de 4e try scoorde en met de volle winst de 32-17 binnenhaalde.

Verslag: Arie van Ringelensteyn

De Weekkrant:
The Pink Panthers knokkend naar winst

Driebergen – Afgelopen zondag weer een topwedstrijd op sportpark de Woerd in Driebergen. Nu speelde the First XV der Pink Panthers tegen RUFC Alkmaar uit de gelijknamige stad.
Alkmaar speelde tot op heden vier wedstrijden minder dan The Pink Panthers en in theorie zouden ze tot op twee punten bij the Panthers kunnen komen. Detail is wel dat Alkmaar en Ascrum, de twee concurrenten op weg naar het kampioenschap, elkaar nog twee keer moeten treffen.
Alkmaar een meer dan fysiek team waarbij elke speler gemiddeld ongeveer 15-20 KG zwaarder is dan de gemiddelde Pink Panther. Dit is dan ook terug te zien in het soort van rugby wat in de kaasstad gespeeld wordt. Vooral fysiek dus.
Voor The Pink Panthers die snel en dynamisch spelen werd het een zondag van fysiek dus.
Dat the Pink Panthers het ook fysiek kunnen bleek al snel in de wedstrijd, scrums, ruck’s en andere fysieke standaard situaties hadden ze vanaf het begin onder controle. Was wel hard werken zoals “man of the match” Teus van Yperen wist te melden na twee keer 40 minuten strijd.
Onder leiding van scheidsrechter Alfred Verdonk uit Middelburg start de wedstrijd op tijd 14.30 uur met een kick off van The Pink Panthers die Alkmaar meteen flink onder druk zetten. Al snel wisten the Panthers te scoren door een dropkick, vanaf ruim 40 meter van de palen, van Jeffrey Nuijten 3-0. Vrijwel meteen hierna een snelle combinatie door het midden waardoor Richard van den Broek de eerste try met conversie op het scorebord zette 10-0.
Door de snelle achterstand van de Alkmaarders probeerden ze het met iets meer dan normaal geweld. Hierdoor kregen ze kick naar kick tegen waardoor Jeffrey Nuijten met een penalty kick al snel de stand wist te verhogen naar 13-0. Dit na 15 minuten spel. Hierdoor zakte de scherpte van The Pink Panthers iets terug waardoor de Alkmaar spelers er wat meer geloof in kregen. Dit resulteerde in een try van hun zijde gescoord door Jean Marc Nijmeijer. Conversie werd niet benut. 13-5. Dit was tevens de ruststand.
In de rust werden The Pink Panthers wakker geschud en werd aangegeven dat ze moesten blijven “rocken”, en meer druk moesten blijven zetten op Alkmaar.
De scherpte was weer terug want al in de eerste minuut van de tweede helft knalde Peter Vuurpijl Waardenburg door de defensie van Alkmaar en scoorde de tweede try voor the Pink Panthers, Richard van den Broek raakte de conversie stand 20-5.
Mede door twee beoordelingfouten van de scheidsrechter, bal naar voren slaan is een bewuste overtreding en dus een penalty kick voor the Panthers, dit werd echter een scrum voor the Panthers. En het feit dat de flanker van Alkmaar gebonden moet blijven tijdens de scrum was de tweede fout die niet gezien werd. Hierdoor wist deze flanker Wytze Vader een try te scoren voor Alkmaar dit met de benutte conversie door Kenny Kolk betekende dat een tussen stand van 20-12.
Jammer voor Alkmaar door deze actie voerde The Panthers de druk weer op dit om de stand weer recht te zetten. Snel speelde de wedstrijd zich weer helemaal af op de kant van Alkmaar. Door deze super druk op alles wat Alkmaar was, werden ze steeds verder naar achter gedrukt. Hierdoor speelde het spel zich zelfs af in het try gebied van de Alkmaarders.
Na een knullige fout van Alkmaarder full-back Kenny Kolk wist aanvoeder der Panthers Marten Kampman deze de bal te ontfutselen en meteen de derde try van The Panthers te scoren, met weer een rake conversie van Richard van den Broek stand 27-12. Nu was het die zelfde Kenny Kolk die zijn knulligheid recht zetten en naar een goede break van de kaasstedelingen de derde try voor Alkmaar wist te scoren, conversie ging mis, stand 27-17. Ongeveer vijf minuten voor het einde stelde Richard van den Broek de bonuspunt zeker voor The Pink Panthers met een vierde try, conversie werd hierbij gemist waardoor de stand op 32-17 kwam. Dit was tevens de eindstand.
Met nog drie wedstrijden te gaan hebben The First XV der Pink Panthers het kampioenschap 100% in eigen hand. Komende zondag spelen de mannen een uitwedstrijd in Schagen tegen RC Rush, 20 februari komt RC Haarlem in Driebergen op bezoek en een week later de 27ste februari moeten de mannen nog naar Hilversum voor de laatste wedstrijd. Hoop is nu gevestigd op zowel Alkmaar als Ascrum uit Amsterdam dat ze in de twee wedstrijden die ze nog tegen elkaar moeten spelen er allebei één winnen. Hierdoor zouden the Pink Panthers al op 20 februari tijdens de thuiswedstrijd tegen Haarlem kampioen kunnen worden. Waardoor het feestje meteen gevierd kan worden in Driebergen.

website Delft:
EZRC Oemoemenoe vs Rc Delft
Written by Taakstraf

Toen ik gister wakker werd wist ik nog niet dat Steven Seagal tegenwoordig sheriff is. Een tv programma wordt er zelf aan toegewijd en voor de gelegenheid is Steven 20 kilo in doughnuts aangekomen. Ik wist ook niet dat er vrouwelijke rugbyscheidsrechters bestonden. Maar aangezien er ook een dove rugbyscheidsrechter is in Nederland en een heleboel blinde, verbaasde het me niet veel. De vrouwelijke rugby scheidsrechter bleek overtuigender in haar vak, dan Steven ‘Doughnut’ Seagal is als sheriff. Een uitstekend geleide rugby wedstrijd, een uitstekend geleid opstootje en een uitstekende introductie van nieuwe aanwinsten Paul, Boudewijn en Bas was het resultaat van dit alles.
Waar Delft thuis in het begin de score kon openen via Bob, bleken de rollen deze keer omgedraaid. Oemoemenoe wist al snel ruimte te vinden in de Delftse verdedigende linie om de score te openen. Duidelijk werd dat we ook deze zondag een paar routiniers miste in de opstelling. Maar ook de nieuwe gezichten en oude nieuwe gezichten bleken op het veld te staan om tot de 80e minuut door te gaan. Dit leverde Delft nog bijna een bonuspunt op.
Delft 1 krijgt het steeds beter voor elkaar om vanuit een duidelijk gameplan te rugbyen. De rest van het seizoen hebben we de mogelijkheid hier steeds verdere stappen in te nemen en om er meer jonge gasten in te betrekken. Dan hebben we volgend jaar een nog grotere groep die volgens ene plan gaan rugbyen. Wie op welke plek staat of wie de bal laat vallen maakt dan niet zoveel meer uit. Dat iedereen onder de 30 kan gaan meedraaien met het eerste team lijkt mij een goed doel. Blessures hebben dan minder impact op het team dat zondags het veld betreed. Dan komt er zicht op een gezonde selectie, die zich kan richten op promotie en zich vervolgens kan behouden!
De wedstrijd hebben we trouwens verloren zondag. Drie try´s voor delft, zes voor Oemoemenoe. Spanning was er, twee teams op het veld, de grootste selectie met het best uitgevoerde plan won. Volgende keer hebben wij weer de grootste selectie en het beste uitgevoerde plan. Dinsdag Sumo worstelen. Ook leuk.

website Vets:
Wedstrijd verslag Ducks vs Vets

Foto’s door Rina van de Gevel

Na een lange winterstop en twee verlies wedstrijden, bekerwedstrijd Alkmaar- Vets en de competitiewedstrijd Vets- Tilburg, had het team uit Valkenswaard een overwinning nodig om de positie in de top van de derde klasse Zuid Oost vast te kunnen houden.
Ondanks dat de Duck met een incompleet team, waarin Flanker Edwin Tutelaers een belangrijke rol speelde, aan de wedstrijd begon boden ze gedurende de wedstrijd kranig weerstand.
Na 5 minuten stond de eerste try echter al in het voordeel van de Vets op het scorebord. De bal kwam uit een gewonnen line out dankzij Flanker Kees Kuijpers, via de oplettende Hooker Willem Jan Habraken en de snelle bal vewerking van Scrum Half Hans van Dijk bij de lijn terecht welke via snel combinatiespel de eerste punten op het bord zetten.
Gedurende de eerste helft was het vooral eenrichtingsverkeer van de Vets richting Ducks. De voorwaartsen waren heer en meester in de line outs, scrums en het losse werk.
Vanuit het losse werk kon Scrum Half Hans van Dijk zijn lijn regelmatig lanceren. Deze kregen vervolgens voldoende ruimte om er lustig op los te combineren. Scores werden door Winger Rick Baats ( 3x ) en via een mooie loopactie door tweede center Ruben Trienekens gemaakt. Tijdens een schitterende aanval, waarbij de voorwaartsen steun leverde, scoorde de handig in geschoven Full back Rick van Amelsfoort de laatste try van de eerste helft. Door het grote verschil in score, concenratie verlies en druk van de Ducks begonnen de Vets onnodige fouten te maken, met als resultaat dat de stand in de rust dan ook op 52-7 stond.
De tweede helft starten het team zoals ze de eerste helft geeindigd waren na 10 minuten scoorden de Ducks dan ook vanuit een gewonnen line out en klungelig verdedigen aan Valkenswaardse zijde een verdiende try. Na deze tegenscore pakten de Vets de draad op met veel aandacht voor het fase spel van de voorwaartsen. Mooie breaks werden er gemaakt door de eerste rijers Michel Lempes, Marco Kruijsen en Rens van de Gevel. Na geduldig opbouwend werk kon de lijn worden gelanceerd In de 70ste minuut maakte Fly Half Johan van de Gevel zijn rentree in het team. Met zijn spel inzicht en kicking skills bracht hij de extra mogelijkheden welke het team, vanwege een zware blessure, ruim twee jaar gemist had. Even daarvoor pakte zijn broer Fly Half/ Winger Peter van de Gevel via een schijnbeweging gevolgd door een schitterende run zijn try mee. Via een geplaatste kick van Johan van de Gevel en goed loopwerk van Ruben Trienekens kon Johan van de Gevel zijn eerste try scoren.
Gedurende de tweede helft waren er mooie combinaties tussen lijn en voorwaartsen spelers te zien welke resulteerden in een aantal trys. In deze fase liet het team zien waar het zolang op traint maar niet altijd ten uitvoer wordt gebracht.
In de laatste minuten van de tweede helft scoorde de goed in support lopende tweede rijer N. Willems na een slimme loop actie van tweede rijer Bram van de Putte zijn verdiende try.
Ondanks het grote score verschil speelde het team uit Valkenswaard met vlagen ongeconcentreerd hierdoor werden een aantal kansen onnodig gemist.
Uitslag van deze sportieve wedstrijd: 12- 117.

website Ducks:
Rugby Ducks Boxtel

In de thuiswedstrijd van Ducks tegen Vets Valkenswaard bleek weer eens dat de krachtsverschillen in de Derde Klasse groot zijn en dat Ducks door een wisselende samenstelling erg wisselvallig presteert. Vorige week werd nog een mooie overwinning op het ook laag geklasseerde Octopus behaald, nu was het een monsternederlaag (12-117) tegen koploper Vets uit Valkenswaard.
Al snel na de kick off bleek dat de rugbyers van Ducks grote moeite hadden het afstoppen van de snelle lijn van Vets. Het eerste kwartier sneden de bezoekers reeds enige malen door de defensie van Ducks en het werd de gasten duidelijk dat daar de winst viel te halen. In de scrums en line-outs bleef Ducks goed overeind, maar door het ontbreken van de vaste kern schakelspelers waren de patronen voorspelbaar. Na een half uur kon Ducks toch iets terug doen, Tim Nouwens soleerde door de defensie en scoorde knap de eerste try voor Ducks.
In deze periode had Ducks ook een redelijk aandeel in het spel, maar Vets gaf weinig weg en verzuimde niet om regelmatig via de tegenaanval te scoren.
Ondanks de reeds forse achterstand bij rust bleef Ducks de tweede helft toch positief spelen. Toen aanvoerder Francis van Reijsen een goede aanvallende fase van Ducks bekwaam afrondde door het scoren van de tweede Ducks try kwam er bij Ducks het geloof dat er mogelijk meer gescoord kon worden. Ook als je verliest kun je een competitiepunt verdienen door het scoren van minimaal 4 tries. Vets gaf echter niks meer weg en in combinatie met het feit dat het vlammetje bij Ducks uitging, zat het bonuspunt er voor de Boxtelnaren niet in.
Voor Ducks wordt het zaak dat het volgende week een vollere selectie tot haar beschikking heeft. Er wordt dan gespeeld in Den Bosch tegen het reserveteam van The Dukes.

nieuwsbrief Obelix:
Obelix wint Thriller van Oysters

Daan Nijhoff, 22 januari, Oisterwijk – Na de nederlaag van vorige week stond er vandaag een belangrijke wedstrijd op het programma. Met een goed gevulde selectie vertrokken we richting Oisterwijk.
De Oysters hadden wat ervaren mannen opgetrommeld en en zelfs een interim coach. Het begin van de wedstrijd was dan ook meteen fel van de kant van de Oysters en resulteerde al snel in een Try voor de Oysters dankzij een miscommunicatie bij onze back three. Hierdoor werden de mannen van Obelix een wakker geschud en werd het een hele spannende en gelijkopgaande wedstrijd. Na 2 benutte penaltys door Daan C was de score 5-6 voor de groen-gelen.
De wedstrijd werd harder en er waren al kleine opstootjes. Toen de winger van de Oysters een break maakte reste voor oud-Oyster Tom geen andere oplossing dan het maken van een high tackle. Gevolg 10 min uitblazen aan de rand van het veld voor Tom. Tijdens deze 10 min had obelix het zwaar en werd er goed verdedigd door lijn en voorwaartsen.
Aan het begin van de 2e helft begon Obelix meer druk te zetten en wisten we het spel te verplaatsen naar de helft van de Oysters. Er werd een minuut of 20 goed gespeeld maar jammer genoeg werd dit niet omgezet in meer punten op het scorebord. De laatste 10 minuten van de wedstrijd waren bijzonder spannend met wederom een high tackle van Tom die toen met 2x geel mocht gaan douchen. De Oysters zetten veel druk op de verdediging van Obelix en dat resulteerde in 4 penaltys die allemaal werden gemist. Na deze zenuwslopende laatste minuten klonk het laatste fluitsignaal van de ref als een bevrijding en loon na hard werken.
Er moet opgemerkt worden dat had Tom de tackles niet gemaakt dan had de uitslag waarschijnlijk anders geweest.

Jurgen Ribbens in BN De Stem:
Bekaro houdt vertrouwen op handhaving

RUGBY – In de derde klasse van het rugby zet Bekaro in het restant van de competitie alles opzij voor klassenbehoud.
Gistermiddag werd een stap in de goede richting gezet tegen THOR, 26-5-winst.
Door een wijziging in de competitieopzet degraderen twee clubs rechtsreeks naar de vierde klasse, terwijl de nummer negen in de eindstand nacompetitie moet spelen. Bekaro trekt in de slotfase van de competitie de kaart van de jeugd, volgens leider Berry van Duuren: “We hadden enkele jaren geleden een geweldig colts-team. We hebben deze jongens benaderd met de vraag om opnieuw te beginnen.”
Gisteren was Wessel Thomassen de eerste die zijn rentree maakte na drie jaar afwezigheid. Bij vlagen werd THOR overklast. Grote man was Yavuz Yirmibes met drie try’s en een conversie. De andere try kwam op naam van Koen Stroop.

Haagsche website:
HRC 4 en HRC 3

Zondag vroeg, Den Haag Centraal en de heren van HRC4 / Te Werve komen bijeen. Naarstig op zoek naar koffie, en de laatste tape wordt nog ingeslagen. Dan op naar Delft voor de kick off tegen SV Delft. Zoals gebruikelijk bij het vierde was er een korte warming up waarin we snel de line outs doornamen. Niels en Obed voor het eerst in deze formatie en ik op een nieuwe positie. De rest had al speelervaring met elkaar, maar het bleef een beetje onwenning.
Zodoende kwam het in de eerste helft niet tot scoren en liepen de studenten door de lijn heen. Gedurende de tweede helft werden wat mensen gewisseld van positie en ineens liep het een stuk beter. Er was momentum en na 20 minuten spelen op de helft van Delft kwamen er eindelijk punten op het bord. Helaas mocht het niet baten en ging de wedstrijd verloren.
Even omkleden en dan op naar Gouda, waar HRC3 inmiddels tegen Gouda aan het spelen was. Bij aankomst werd er al goed gestreden en was de stand 5-3 voor Gouda. Er zat schot in de wedstrijd. HRC was hard aan het knokken, maar kwam op nog 2 tries achterstand aan het einde van de eerste helft. Zelfs nieuw bloed en het harde spel van de Hagenaren bracht de score niet hoger dan de 3. Toen Rex, Roderick, Stefan en Mark met blessures het veld verlieten, moesten de laatste 10 minuten met 14 man doorgespeeld worden. Had ik toch maar omgekleed om deel uit te maken van deze wedstrijd. Het was mooi om, ondanks het verlies, te zien de er met geheven hoofden de wedstijd werd afgesloten en dat iedereen Man of de Match was. Als we dit week op week kunnen laten zien weet ik zeker dat we het seizoen mooi gaan eindigen!
En dan nog wat nieuws van wat verder weg: België en Hong Kong:

Kempen Actueel:
Rugby: RC Laakdal wint met 12-37 op Kibubu

Zonder Vlad Marian en Koen Peeters kwam RC Laakdal enigszins verzwakt aan de aftrap, maar toonde dat niet. Het pack controleerde aanvallend en nam Kibubu verdedigend in de tang. Zo kon Laakdal heel wat ballen pikken en op de tegenaanval spelen. Na tien minuten kon Marius Burtea bij zo’n tegenaanval Rob Ryken vrijspelen voor de eerste try (0-5). Even later brak Burtea weer door en kon hij Kristof Meynen de assist geven (0-10). Niels Swinnen lukte de conversie (0-12). Na nog een penaltygoal (0-15) kon Laakdal weer scoren op een tegenaanval. Kapitein Berten Lemmens scoorde in de hoek (0-20) en legde zo de ruststand vast.
De tweede helft nam Laakdal wat gas terug. Er vielen enkele geblesseerden: Berten Lemmens (hamstring), Rik Verboven (ribben) en Joeri Buntjes (scheenbeen). Kibubu kon vrij vroeg tegenscoren door onzorgvuldig verdedigen van Laakdal (7-20). Na twintig minuten botste de bal ongelukkig en kon een speler van Kibubu door de line-out breken en scoren (12-20). Dat was voor Laakdal het signaal om even aan de gas te draaien. Zo scoorde Laakdal nog een penalty en twee tries van Joost Dierckx en Niels Swinnen. Zo kwam de eindstand op 12-37
RC Laakdal 1 haalt in de stand Schilde bij voor een gedeelde 5e plaats en komt op 1 puntje van Antwerp en Visé, dat zelfs een wedstrijd meer heeft gespeeld. Het belooft dus een zeer spannende tweede ronde te worden. De inzet: een podiumplaats in tweede divisie.
RC Laakdal 2 haalde het op Nijlen na een spannende wedstrijd met 22-27.
Volgende week is er geen match.
Op 6 februari ontvangt Laakdal 1 het tweede geklasseerde BUC uit Sint-Joost-ten-Node. Laakdal 2 krijgt Gent Dragons op bezoek.

W & W en Co. in Hong Kong:
RUGBY TOERNOOI

Op zondag 16 januari deden Pepijn en Pam mee met het Tai Po Rugby Tournement. Aangezien Pam in de U7 (under 7 years) en Pepijn in U10 (under 10 years) spelen, hebben we de pech dat Pam ’s ochtends moet en Pepijn ’s middags.
Dit heeft tot gevolg, dat we besluiten het toernooi in ‘shifts’ bij te wonen. Ik ga met Pam de vroege shift doen, d.w.z. om 7.15 vertrekken uit Sai Kung. Dubbelbalen want het is vroeg èn koud (voor ons doen, nml. 8?). De wetenschap dat me veel van dit soort momenten -ergens in Nederland langs de lijn in de kou/regen/sneeuw bespaard worden, doordat we in Hong Kong zijn gaan wonen- houdt me op de been (dat en de thermoskan warme chocolademelk).

Voor de wedstrijd wordt er met de coach altijd even geoefend en Pam doet driftig mee (ze ligt op de grond om de coach te tackelen). Voor het eerst spelen ze met een ‘all-girls-team’. In het begin wat onwennig, maar al gauw gaat het heel goed en weet Pam ook een ‘try'(=punt) te scoren. Langs de kant roep ik fanatiek mee (je moet betrokken blijven, vind ik), hoewel ik niets van de regels snap; “tackle”, “run”, “forwards”, en niet te vergeten “well done” (als ze er niets van bakken) lijken altijd van toepassing.

Na de wedstrijd krijgt Pam een welverdiende suikerspin. Jammie Pammie!

Pepijn, Lois en Werner komen rond lunchtijd en dan zit het nationale rugby team klaar om handtekeningen uit te delen (hierop Pepijn z’n shirt) en kan men op de foto met een rugbyheld. Ook Pepijn weet later op de middag te scoren. “Well done Pipin!”

Back To Top